Wat zien we?
Zoals te zien in de grafiek hieronder kreeg 68% van het primair bedrijfsafval (excl. bouw- en sloopafval) in 2018 een nieuw leven via composteren, vergisten, hergebruik, materiaalrecyclage of gebruik als secundaire grondstof.
De geleidelijke stijging van de hoeveelheid bedrijfsafval dat een tweede leven krijgt, heeft deels te maken met de secundaire grondstoffen die voor 2012 niet of minder gemeld werden, maar ook met een werkelijke stijging van de hoeveelheid secundaire grondstoffen als gevolg van economische groei.
Waar willen we naartoe?
In het Uitvoeringsplan huishoudelijk afval en gelijkaardig bedrijfsafval stelt Vlaanderen zich als doel om 15% minder bedrijfsrestafval te produceren tegen 2022.
Wat meet deze indicator?
De recyclagegraad geeft weer hoeveel primair bedrijfsafval gerecycleerd wordt in een kalenderjaar. Dat kunnen we berekenen op basis van de totale hoeveelheid primair bedrijfsafval of op basis van het primair bedrijfsafval exclusief bouw- en sloopafval. Een stijgende recyclagegraad geeft aan dat de transitie naar een circulaire economie bezig is.