Wat zien we?
In 2013 kon 45% van het huishoudelijk restafval niet gescheiden worden opgehaald, voor de overige 55% kon dat wel. Van die 55% kon ongeveer 45% gescheiden worden opgehaald via de bestaande kanalen. We hebben het dan over organisch afval (~15%), papier en karton (~10%), textiel (>5%) en andere fracties die selectief opgehaald kunnen worden (~10%). De overige 10% kon in sommige delen van Vlaanderen worden opgehaald onder de vorm van gemengde plastics.
Waar willen we naartoe?
In een circulaire economie moeten we materialen zoveel mogelijk gebruiken, hergebruiken en recycleren om te vermijden dat waardevolle materialen vernietigd worden en om de waarde van materialen zo lang mogelijk te behouden. We moeten dus zoveel mogelijk afval vermijden en materialen zoveel mogelijk hergebruiken om verlies van grondstoffen tegen te gaan. De gescheiden ophaling van afval is een cruciale stap voor recyclage. Op die manier kunnen we materialen die gerecupereerd kunnen worden immers scheiden van het restafval dat in Vlaanderen verbrand wordt. Gescheiden afvalophaling moet dan ook gepromoot worden.
Wat meet deze indicator?
Deze indicator geeft meer informatie over de samenstelling van het huishoudelijk restafval in Vlaanderen. De data werden aangeleverd door OVAM.