Wat zien we?
In 2019 werd in Vlaanderen 68 kton EEEA verwerkt, waarvan er 78% gerecycleerd werd. In vergelijking met 2010, toen er 82% van dit type afval gerecycleerd werd, is er dus sprake van een daling van de recyclagegraad. Daarnaast zien we ook een dalende trend in de hoeveelheid EEEA dat gerecupereerd wordt, en dan vooral sinds 2016.
Waar willen we naartoe?
In een circulaire economie moeten we materialen zoveel mogelijk gebruiken, hergebruiken en recycleren om te vermijden dat waardevolle materialen vernietigd worden en om de waarde van materialen zo lang mogelijk te behouden. Alleen wanneer materialen niet gerecycleerd kunnen worden, mogen ze verbrand worden met energierecuperatie. Storten is de allerlaatste optie. Het recyclagepotentieel van EEEA wordt beïnvloed door tal van factoren waaronder de kwaliteit van de materialen en de toenemende complexiteit van de samenstelling van EEE. Bij het ontwerp van EEE zouden er dus inspanningen geleverd kunnen worden om de apparaten te ontwerpen met het oog op herstel en recyclage.
Wat meet deze indicator?
Deze indicator geeft aan hoeveel EEEA er jaarlijks in Vlaanderen ingezameld en verwerkt worden. De data werden aangeleverd door Recupel.