Wat zien we?
Als we de gebruikstatus van EEE-goederen als een geheel bekijken, zien we dat het aantal EEE-goederen ‘in gebruik’ toegenomen is van 83% in 2015 naar 86% in 2019. In 2019 bleef witgoed het meest in gebruik. Hier was de kans dat toestellen bewaard bleven adat ze kapot waren ook het kleinst. Bruingoed, zoals projectoren, werden het vaakst ongebruikt opgeborgen, zelfs als ze nog werkten. ICT-goederen, zoals PC-schermen, werden het vaakst opgeborgen als ze kapot waren, in plaats van gerepareerd of gerecycleerd te worden.
Waar willen we naartoe?
In een circulaire economie proberen we het aantal goederen en de hoeveelheid grondstoffen die nodig zijn om een bepaalde functie te vervullen zo beperkt mogelijk te houden. Om dat te doen moeten we de gebruiksefficiëntie en -intensiteit van deze producten verhogen. Ongebruikte producten opbergen en stockeren is in directe tegenspraak met deze doelstelling. Het betekent ook een groot verlies van grondstoffen aangezien de producten niet gebruikt, gerepareerd of gerecycleerd worden. Die trend moeten we omkeren. Ten slotte moeten we nieuwe businessmodellen creëren die toelaten om de gebruiksintensiteit van producten die nog werken te verhogen. Modellen zoals een deeleconomie en producten as a service zijn mogelijke oplossingen.
Wat meet deze indicator?
Deze indicator toont de gebruiksstatus van EEE-goederen in Vlaamse gezinnen. De gegevens werden aangeleverd door Recupel.