Wat zien we?
De onderstaande figuur toont de evolutie van de hoeveelheid materiaal die nodig is voor de bouwsector in verhouding tot het aantal afgeleverde bouwvergunningen. In 2019 is er een duidelijke daling zichtbaar waardoor de materialenvoetafdruk lager was dan jaren daarvoor.
In 2019 waren cement, staal, bakstenen en hout de meest gevraagde materialen. Hieronder zien we een gedetailleerd overzicht van de gevraagde materialen en hun hoeveelheid. De gegevens in de linkertabel hebben betrekking tot de residentiële gebouwen en die in de rechtertabel op de niet-residentiële gebouwen.
Waar willen we naartoe?
De materialenvoetafdruk geeft aan hoe groot de druk is van onze huisvesting op het milieu. Gebouwen bestaan uit een breed scala van verschillende materialen waardoor we te maken hebben met een zeer uitgebreide productieketen. In een circulaire economie willen we het materiaalgebruik verminderen zonder dat dit een impact heeft op de noden van de bevolking. We moeten in de bouwsector dus een efficiënter gebruik van materialen stimuleren. Alleen op die manier kunnen we de druk op het milieu verlichten.
Wat meet deze indicator?
Deze indicator geeft de materialenvoetafdruk weer van de bouw van residentiële en niet-residentiële gebouwen in Vlaanderen. Hij is gebaseerd op tal van gegevens uit verschillende bronnen. De gegevens over de totale bebouwde oppervlakte in Vlaanderen zijn afkomstig van Statbel. Metabolic publiceert dan weer de gegevens over bouwmaterialenverbruik. Het gaat daarvoor uit van een gelijkaardige consumptie in België en Nederland. De schatting over de hoeveelheid grondstoffen en energie ten slotte, is afkomstig van Gabi Software.