Materialenvoetafdruk van het gebouwenpark

Deze indicator meet de materialenvoetafdruk van de Vlaamse bouwsector en huisvesting op jaarbasis. De cijfers worden uitgedrukt in kiloton.

28 936 kton

In 2016 bedroeg de materialenvoetafdruk van de Vlaamse bouwsector en de huisvesting in totaal 28935,6 kton.

Wat zien we?

Tussen 2012 en 2016 zien we een dalende trend in de materialenvoetafdruk. Zoals de grafiek hieronder illustreert, is de bouwsector verantwoordelijk voor het merendeel van de materialenvoetafdruk (54%).Waar willen we naartoe?

In een circulaire economie streven we ernaar onze materialenvoetafdruk te verkleinen door minder nieuwe materialen te gebruiken. Dat kan onder meer door efficiënter gebruik te maken van reeds beschikbare materialen om zo de vraag naar nieuwe materialen te verkleinen.

Wat meet deze indicator?

Deze indicator meet de materialenvoetafdruk van de Vlaamse bouwsector en huisvesting op jaarbasis. De gegevens die hiervoor gebruikt werden, zijn afkomstig van OVAM.

Ontdek meer topics

Koolstofvoetafdruk van het gebouwenpark
22 077 kton CO₂-eq.

Koolstofvoetafdruk van het gebouwenpark

Deze indicator meet de koolstofvoetafdruk van de Vlaamse bouwsector en huisvesting op jaarbasis. De cijfers worden uitgedrukt in CO2-equivalenten.
Materialenvoetafdruk van de bouwsector
34 746 kton

Materialenvoetafdruk van de bouwsector

Deze indicator biedt een beter inzicht in de materialenvoetafdruk van huisvesting in Vlaanderen. Die wordt bepaald door een schatting...
Materialenvoetafdruk van de verwarming van gebouwen
466 PJ

Materialenvoetafdruk van de verwarming van gebouwen

De verwarming van gebouwen in Vlaanderen is één van de grootste energieverbruikers en één van de belangrijkste oorzaken van...
Uitstoot van gebouwen en woningen
8 360 kton CO₂-eq.

Uitstoot van gebouwen en woningen

Deze indicator geeft een beeld van de uitstoot van CO2 en fijnstof, veroorzaakt door gebouwen. Zowel de uitstoot tijdens...