Wat zien we?
Autodelen heeft de voorbije jaren sterk aan populariteit gewonnen. Het aandeel is van 19 600 gebruikers in 2016 gestegen naar 82 000 in 2021. Tussen 2017 en 2021 verviervoudigde het aantal autodelers, met een groei van 21% tussen 2020 en 2021.
Waar willen we naartoe?
In een circulaire economie kan een stijging van het aantal autodelers zorgen voor een optimalisatie van de gebruiksintensiteit van auto’s en daarmee voor een daling van het aantal personenwagens. Dat betekent ook een vermindering van onze materiaal- en koolstofvoetafdruk. Meer inzetten op autodelen kan dus een hoeksteen zijn van een meer circulair mobiliteitsmodel in steden. Maar als we willen dat dit echt werkt, moeten gebruikers autodelen beschouwen als een alternatief voor de privéauto, niet als een bijkomende dienst. Wanneer dit als een alternatief wordt gebruikt, is autodelen een van de pijlers van een transitie van privéauto’s naar een meer multimodale levenswijze waarin openbaar vervoer een grotere rol kan spelen.
Wat meet deze indicator?
Het aandeel autodelen wordt bepaald door het aantal autodelers per jaar in Vlaanderen. De gegevens voor deze indicator worden aangeleverd door autodelen.net en zijn het geschatte aantal gebruikers aan het begin van ieder rapportjaar. Dat betekent dat deze cijfers telkens verwijzen naar het aantal autodelers in het vorige jaar.