Wat zien we?
Tussen 2010 en 2017 nam de algemene gebruiksintensiteit van vrachtvoertuigen af met gemiddeld 10%: voor vrachtwagens was dat 12%, voor trekkers 13% en voor bestelwagens 9%. Specifiek voor bestelwagens, zien we een stijging met bijna 15% van het aantal kilometers dat gereden werd. In diezelfde periode steeg het aantal bestelwagens echter met 25%, wat leidde tot een algemene afname van de gebruiksintensiteit met zo’n 9%. Zoals uit de eerste grafiek blijkt, steeg het aantal bestelwagens op de weg als gevolg van onder meer een toename van het online shoppen. De gebruiksintensiteit van de voertuigen volgde deze trend echter niet, wat leidde tot een verminderd gebruik van de voertuigen en een proportioneel grotere toename van de vloot.
Waar willen we naartoe?
Hoe lager het aantal voertuigen dat nodig is om onze mobiliteit te garanderen, hoe lager de materiaalvraag en de impact. Daarom mikken we in een circulaire economie op een toegenomen gebruiksintensiteit, zodat we dezelfde dienstverlening kunnen bieden met een kleiner aantal voertuigen.
Wat meet deze indicator?
De gebruiksintensiteit van vrachtvoertuigen is het geschatte gemiddelde van het aantal kilometers dat een voertuig per jaar aflegt. Om dit te berekenen delen we het totale aantal vrachtkilometers door het aantal vrachtvoertuigen. Het aantal vrachtkilometers is gebaseerd op odometers en het aantal voertuigen op het aantal in Vlaanderen geregistreerde vrachtvoertuigen. Beide sets gegevens werden aangeleverd door de Federale Overheidsdienst Mobiliteit & Transport en lopen tot en met 2017.