Wat zien we?
In de periode tussen 2010 en 2017 schommelde het totale aantal tonkilometers (de tegenhanger van personenkilometers voor goederen) tussen 49 en 55,4 miljard. Tijdens de meetperiode zien we bovendien een langzame stijging. Vrachtwagens worden het vaakst gebruikt voor goederenvervoer met een aandeel van 80%. Treinen en schepen hebben een veel kleiner aandeel met respectievelijk 7% en 12%. Hun gebruik is tijdens de meetperiode ook constant gebleven met stijgingen van amper 1% en 3%.
Waar willen we naartoe?
In een circulaire economie willen we het aantal voertuigen verminderen om zo het materialengebruik te beperken. Toch moeten we er rekening mee houden dat goederenvervoer verbonden is met de economische ontwikkeling en dat dit kleiner aantal voertuigen moet blijven kunnen voldoen aan de transportvraag. Dat is haalbaar als we de voertuigen intensiever gebruiken en hun efficiëntie verhogen. Als we dus met minder voertuigen willen voldoen aan een grotere vraag, moeten we diezelfde voertuigen meer gebruiken. Bovendien is het in een circulair model wenselijker om meer in te zetten op transport via spoor- en waterwegen, zij het op voorwaarde dat de nodige extra logistiek de voordelen van deze transportmodi niet negatief beïnvloedt.
Wat meet deze indicator?
Deze indicator biedt meer informatie over de modale verdeling van het goederenvervoer tussen vrachtwagens, treinen en schepen en wordt uitgedrukt in miljarden tonkilometers. De gegevens die aan de basis liggen van deze berekening zijn afkomstig uit het Milieurapport Vlaanderen (MIRA). De cijfers voor wegtransport kwamen tot stand door een combinatie van de data van Promovia en survey data van het Nationaal Instituut voor de Statistiek. Deze cijfers omvatten de gegevens over alle vrachtwagens (ook buitenlandse) met een laadcapaciteit van minstens 1 ton op Vlaamse wegen, ongeacht hun vertrek- of aankomstlocatie. De gegevens over goederenvervoer via spoorwegen zijn afkomstig van Statistiek Vlaanderen en die over goederenvervoer via waterwegen van berekeningen die gemaakt zijn door de Vlaamse Milieumaatschappij (VMM).