Wat zien we?
In de onderstaande grafiek zien we de evolutie van het aandeel restmaterialen dat in België gebruikt wordt in de productie van diervoeders. In 2018 was 44% van de grondstoffen die gebruikt werden afkomstig van restmateriaal, waarvan het grootste deel (48%) van oliehoudende zaden zoals soja kwam. Het gebruik van granen voor diervoeders is te zien in de samenstelling van voeders. In 2018 waren granen in België de voornaamste grondstof voor mengvoeders. 25% daarvan waren reststromen.
Waar willen we naartoe?
Diervoeders zijn onmisbaar voor de veestapel en de hoeveelheid en het type voeder dat nodig is, wordt bepaald door de omvang en samenstelling van de sector. De circulariteit wordt hier bepaald door het totale gebruik en de oorsprong van de grondstoffen. Traditioneel werd aan de vraag om diervoeders voldaan met de reststromen uit de productie en verwerking van voedsel voor mensen. Door de toename van de consumptie van dierlijke producten kan deze beschikbare reststroom zowel op vlak van kwaliteit als kwantiteit echter niet langer voldoen aan de vraag. Op vandaag is de samenstelling van diervoeders afgestemd op de specifieke noden van dieren. Bijgevolg is de teelt van gewassen die specifiek bedoeld zijn voor diervoeders toegenomen.
De BFA (Belgian Feed Association) wil het aandeel restmaterialen in diervoeders tegen 2030 opdrijven tot 50%. Daarnaast kan de totale behoefte aan voeders worden teruggedrongen door de voedselconversie te optimaliseren. Dat is de efficiëntie waarmee voeders worden omgezet in lichaamsgewicht. Voor varkens daalde dit cijfer van 2,8 in 2005 naar 2,7 in 2018 en voor gevogelte van 1,66 in 2013 naar 1,63 in 2018. Die verbeteringen kwamen er onder meer door de voeders af te stemmen op de levensfase van het dier. Ook andere voedselbronnen zoals insecten en algen bieden mogelijkheden aangezien hierbij de input in productie efficiënter kan. Er zijn echter ook mogelijkheden om deze bronnen direct te valoriseren voor menselijke consumptie.
Wat meet deze indicator?
Deze indicator meet het aandeel restmaterialen dat in België gebruikt wordt in de productie van mengvoeders. De gegevens zijn afkomstig van de Belgian Feed Association (BFA) en OVAM.