CE-Tools

Geprikkeld om zelf met circulaire economie aan de slag te gaan? Hieronder vind je een greep handige tools om met je organisatie stappen te zetten. We bieden onderstaand overzicht louter ter inspiratie. Je vindt een volledig overzicht op de website van Vlaanderen Circulair.

HET CE KOMPAS

Een handige checklist voor jouw circulair project

Het CE Kompas is een analysetool die aangeeft welke accenten van circulaire economie gelegd worden in een circulair project.

HET CEvaluator

Eerste hulp bij financiering van circulaire projecten

Hoe kan je je als bedrijf optimaal voorbereiden op de financieringsvraag voor je circulaire plannen? En welke criteria zouden je kredietverstrekkers mee in overweging moeten nemen? De CEvaluator helpt je op weg. De tool is in lijn met het categorisatiesysteem van de Europese Commissie.

CIRKELTIPS

De tool voor beter inzicht in je afval- en materialenbeheer

De OVAM-tool Cirkeltips.be biedt alle informatie en tips voor het duurzaam beheren van afval en materialen aan op één centraal platform. Bedrijven kunnen op Cirkeltips hun eigen afvalcijfers inkijken en anoniem vergelijken met vergelijkbare ondernemingen.

CIRCULYTICS TM

Een bedrijfsbrede assessment van circulaire prestaties

Circulytics is een holistische assessment tool die bedrijven ondersteunt in hun transitie naar een circulaire economie. De tool meet in welke mate een onderneming circulair is doorheen àlle activiteiten: het overstijgt dus een monitoring van materiaalstromen of productbeoordelingen.

CESAR

Ontdek welke circulaire principes voor jouw bedrijf kunnen werken

In vier stappen, ontdekt de gebruiker de highlights, prioriteiten en inzichten die circulaire ambities een duwtje in de rug geven. De tool helpt maakbedrijven om op korte termijn keuzes te maken die zinvol en haalbaar zijn.

CIRCLEAID

Vind begeleiders met kennis van zaken

Op zoek naar experten in circulaire economie? Met CircleAid vind je eenvoudig en snel de juiste mensen die jou verder kunnen helpen.

CLOSE THE LOOP

De gids naar een circulaire mode-industrie

In een circulaire mode-industrie houden zowel designers, producenten, retailers als consumenten rekening met de volledige levenscyclus van een kledingstuk. Met Close The Loop gidsen Vlaanderen Circulair en Flanders DC je doorheen de principes van deze duurzame werkwijze.

OVAM ECOLIZER

Bepaal de milieu-impact van jouw product en maak het verschil!

De OVAM Ecolizer is een ecodesign ontwerptool en richt zich tot alle ontwerpers en bedrijven die de milieu-impact van hun producten willen kennen en aanpakken.

VRT EDUBOX

Circulaire economie voor jongeren

EDUbox is een educatief concept van VRT NWS om jongeren uit het middelbaar onderwijs te laten kennismaken met een bepaald maatschappelijk thema. In de EDUbox duurzaamheid draait het om het zoeken naar een evenwicht tussen People, Planet en Profit in de nieuwe circulaire economie.

RESOURCITY

Een augmented reality game app over chemie, technologie en circulaire economie

Resourcity is de nieuwste augmented reality game app (zoals Pokemon Go) waarmee je al wandelend bijleert over chemie en technologie. En op een originele manier ontdekt welke materialen er in je stad of gemeente zijn.

Ontdek meer tools op de website van Vlaanderen Circulair.