Aantal renovaties

Deze indicator toont het jaarlijkse aantal renovatievergunningen voor residentiële en niet-residentiële gebouwen.

21 077 vergunningen

  • In 2022 werden er in Vlaanderen 21 077 renovatievergunningen afgeleverd.
  • 88,8% van alle afgeleverde renovatievergunningen waren bestemd voor residentiële renovaties.

Wat zien we?

In 2022 werden in Vlaanderen 21 077 renovatievergunningen verstrekt. Van deze vergunningen was 88,8% bestemd voor de renovatie van residentiële gebouwen. Dit cijfer schommelt sinds 2010 rond de 20 000 renovatievergunningen, behoudens een dip in 2017 en een piek in 2021 in de hoeveelheid vergunningen voor residentiële renovaties.Waar willen we naartoe?

Renoveren is een circulaire strategie: door te renoveren krijgen bestaande gebouwen een langere levenscyclus waardoor materialen langer in gebruik blijven. Bovendien zorgen renovaties voor energie-efficiëntere gebouwen (bv. op vlak van verwarming). Toch is het belangrijk dat renovaties doordacht worden uitgevoerd voor wat betreft materiaalkeuzes: het energie-efficiënter maken van woningen vergt immers de nodige bouwmaterialen zoals onder andere isolatiematerialen. De keuze voor milieuvriendelijke opties en het incalculeren van mogelijk hergebruik van bouwmaterialen kunnen ervoor zorgen dat de materiaal- en milieu-impact van renovaties minimaal gehouden worden.

Wat meet deze indicator?

Deze indicator geeft aan hoeveel renovatievergunningen er in Vlaanderen werden afgeleverd. De gegevens zijn afkomstig van Statbel. Niet alle renovaties zijn evenwel vergunningsplichtig, waardoor bovenstaande cijfers niet het volledige beeld weergeven. Anderzijds kan een renovatieproject ook een nagenoeg volledige sloop- en heropbouw van een gebouw inhouden: terwijl dit in een aantal gevallen zeker de meest zinvolle piste kan zijn, valt een dergelijke aanpak niet onder de idee om materialen zo lang mogelijk in gebruik te houden.

Ontdek meer topics

Gemiddelde leeftijd van gebouwen
58,8 jaar

Gemiddelde leeftijd van gebouwen

Deze indicator geeft de gemiddelde leeftijd van gebouwen in Vlaanderen weer.
Gebruiksefficiëntie van de woonoppervlakte
0,24 - 7,6 m² / m² perceel

Gebruiksefficiëntie van de woonoppervlakte

Deze indicator geeft aan hoeveel bewoonbare oppervlakte een gebouw biedt ten opzichte van het perceel dat een gebouw inneemt....
Energie-efficiëntie van gebouwen
313 kWh/m²

Energie-efficiëntie van gebouwen

Deze indicator geeft een indruk van de energie-efficiëntie van gebouwen tijdens hun gebruiksfase. Die efficiëntie wordt bepaald op basis...
Aantal sociale woningen
157 504 sociale woningen

Aantal sociale woningen

Deze indicator geeft aan hoeveel sociale woningen beschikbaar en verhuurd zijn in Vlaanderen.
Recyclagegraad van bouwmaterialen
96%

Recyclagegraad van bouwmaterialen

Deze indicator biedt meer inzicht in de recyclagegraad van bouwmaterialen.