Wat zien we?
In 2020 werden er minder mensen geraakt door waterschaarste dan de jaren ervoor. Daar staat wel tegenover dat het aantal mensen dat geraakt wordt door een watertekort significant gestegen is. Voorspellingen voor 2030 tonen aan dat de situatie tegen dan omgekeerd zal zijn.
Als we de cijfers bekijken per regio zien we dat Vlaanderen hier de grootste impact van ondervindt. Huisvesting heeft een belangrijke impact op de watervoorraad. De stijgende hoeveelheid bebouwde oppervlakte verstoort namelijk de natuurlijke watercyclus en is één van de oorzaken voor de voorspelde stijging van waterschaarste.
Waar willen we naartoe?
Er is een belangrijk verband tussen huisvesting en de natuurlijke watercyclus. Als de hoeveelheid verharde grond blijft stijgen, verwachten we dat ook de waterschaarste groter zal worden. Een kleinere oppervlakte bebouwde grond zou kunnen bijdragen tot minder waterschaarste. We moeten hier echter wel rekening houden met de behoefte aan gebouwen voor de bevolking en de economische groei.
Wat meet deze indicator?
Deze indicator toont aan hoeveel personen in België geraakt worden door waterschaarste en een tekort aan water. De gegevens voor deze indicator zijn afkomstig van World Data Lab.