Wat zien we?
De grafiek hieronder toont aan dat de gemiddelde leeftijd van auto’s tussen 2010 en 2020 is gestegen van 14 jaar naar bijna 17 jaar.
Waar willen we naartoe?
In een circulaire economie streven we ernaar om materialen zo lang mogelijk te gebruiken. Bij auto’s moeten we echter ook rekening houden met het potentiële negatieve effect door uitstoot tijdens hun levenscyclus. Met andere woorden, een langer gebruik van auto’s voordat ze vernietigd worden past alleen in een circulair model als dit langere gebruik geen negatieve impact heeft op de uitstoot tijdens de gebruiksfase. Daarnaast moeten we er ook rekening mee houden dat de meest vervuilende auto’s van de markt gehaald worden. Zo zullen auto’s met diesel- of benzinemotoren in de komende jaren sneller einde levensduur zijn als gevolg van een verbod op en een strengere Belgische regelgeving rond het gebruik van deze auto’s. In dat geval moeten we vooral kijken naar de voordelen van dit soort acties op de volledige levenscyclus en rekening houden met de potentiële uitstoot die gepaard gaat met deze auto’s in hun gebruiksperiode. Bovendien moeten we ook kijken naar de verhouding tussen het aantal gebruiksjaren van een auto en de gebruiksintensiteit. Dat kunnen we meten aan de hand van het aantal kilometers aan het einde van de levensduur.
Wat meet deze indicator?
Deze indicator meet de gemiddelde leeftijd van auto’s wanneer ze vernietigd worden. Deze cijfers zijn beschikbaar in de jaarlijkse rapporten van Febelauto, het Belgische beheersorganisme voor afgedankte voertuigen. De gegevens in deze rapporten worden verzameld bij de verschillende erkende sloopcentra en omvatten de cijfers voor auto’s en bestelwagens. De gegevens verwijzen naar de plaats waar deze auto’s werden ingezameld en staat los van de plaats waar de auto’s werden gebruikt.