Aantal bedrijven

Deze indicator geeft aan hoeveel bedrijven er jaarlijks actief zijn in Vlaanderen. Dit geeft een beeld van hoeveel kantoor-, productie- en handelsgebouwen er nodig zijn en toont aan hoe deze behoefte evolueert.

679 105 bedrijven

In 2021 waren er 679 105 bedrijven actief in Vlaanderen.

565 796 van die bedrijven hadden geen werknemers en 113 309 hadden minstens één werknemer.

Wat zien we?

In 2021 waren er 679 105 bedrijven actief in Vlaanderen. Dat is een stijging ten opzichte van eerdere jaren. De ondernemingen zonder personeel zijn het sterkst gestegen maar ook het aantal bedrijven met werknemers blijft groeien.Waar willen we naartoe?

Een stijging in het aantal bedrijven zou een indicatie kunnen zijn dat er een grotere vraag is naar commerciële gebouwen en bijgevolg naar materiaal. Toch zijn er een aantal factoren waar we rekening moeten mee houden. Zo is er de impact van de economische ontwikkeling en is het voor sommige bedrijven essentieel om over voldoende ruimte voor opslag en productie te beschikken. In een circulair model gaan we bijvoorbeeld kijken naar coworking initiatieven die de gebruiksintensiteit van kantoorgebouwen kunnen verhogen. Ook de groeiende interesse in e-commerce is vanuit dit perspectief interessant omdat er dan minder nood is aan grote winkelruimtes.

Wat meet deze indicator?

Deze indicator geeft aan hoeveel bedrijven er jaarlijks actief zijn in Vlaanderen. De gegevens zijn afkomstig van Statbel.

Ontdek meer topics

Aantal huishoudens
2 926 471 huishoudens

Aantal huishoudens

Deze indicator geeft aan hoe het aantal huishoudens in Vlaanderen evolueert op jaarbasis. In combinatie met de evolutie in...
Oppervlakte van residentiële gebouwen
1,2 miljard m²

Oppervlakte van residentiële gebouwen

Deze indicator geeft aan wat de totale oppervlakte is van residentiële gebouwen. Dit schetst een beter beeld van de...
Oppervlakte van niet-residentiële gebouwen
32,9 miljoen m²

Oppervlakte van niet-residentiële gebouwen

Deze indicator geeft aan wat de totale oppervlakte is van niet-residentiële gebouwen. Dat schetst een beter beeld van de...