Wat zien we?
De gemiddelde kilometerstand van auto’s die in een erkend Belgisch centrum gesloopt worden, is gestegen van 190.000 km in 2019 naar 193.000 km in 2020.
Waar willen we naartoe?
In een circulaire economie streven we ernaar om materialen zo lang mogelijk te gebruiken. Bij auto’s moeten we echter ook rekening houden met het potentieel negatieve effect van de uitstoot tijdens de gebruiksfase. Met andere woorden, een langer gebruik van auto’s voordat ze gesloopt worden is alleen maar circulair te noemen als dit langere gebruik geen negatieve impact heeft op de uitstoot tijdens de gebruiksfase. Bovendien is de kilometerstand van auto’s die einde levensduur zijn een indicatie van de gebruiksintensiteit gedurende hun levenscyclus. Een stijgend cijfer kan dus wijzen op een hogere duurzaamheid van de auto als product. Ten slotte moeten we rekening houden met de mate waarin de meest vervuilende auto’s van de markt gehaald worden, de mogelijke voordelen die hieraan verbonden zijn vanuit het perspectief van de levenscyclus, en de potentiële vervuiling van de voertuigen in combinatie met hun levensduur.
Wat meet deze indicator?
De gemiddelde kilometerstand van gesloopte auto’s wordt sinds 2019 opgenomen in de jaarlijkse rapporten van Febelauto, het beheersorganisme voor afgedankte auto’s in België. Deze gegevens zijn afkomstig van de Carpass.