Wat zien we?
In 2015 was er naar schatting 3 485 kton voedselafval in Vlaanderen, waarvan 907 kton voedselverlies (26%) en 2 578 kton voedselresten (74%). De landbouwsector is verantwoordelijk voor de grootste hoeveelheid voedselverlies, de meeste voedselresten zijn afkomstig uit de voedselverwerking. Toch moeten we die cijfers in hun context plaatsen en er rekening mee houden dat er in sommige sectoren vaak onvermijdelijk voedselafval geproduceerd wordt.
Waar willen we naartoe?
In een circulaire economie streven we er in de eerste plaats naar om afval te voorkomen door het gebruik van producten te maximaliseren. Waar voedselafval onvermijdelijk is, wordt er gekeken naar manieren om dat afval te valoriseren.
In Vlaanderen wordt er al actief gewerkt aan de vermindering en valorisatie van het voedselafval. De doelstelling is om de voedselverliezen doorheen de keten tegen 2025 met 30% te verminderen ten opzichte van 2015. Om dat op te volgen heeft OVAM een monitoring opgestart.
Wat meet deze indicator?
Deze indicator toont de hoeveelheid voedselafval per sector in de Vlaamse voedselketen. Voedselafval kan onderverdeeld worden in voedselverliezen en -resten. Voedselverlies is voedsel dat door mensen geconsumeerd had kunnen worden maar dat bij het afval terecht is gekomen. Voedselresten zijn vaak niet te voorkomen maar moeten zoveel mogelijk gevaloriseerd worden.