Wat zien we?
De onderstaande figuur toont de evolutie van het verzamelde restafval in Vlaamse gezinnen en hoeveel daarvan composteerbaar keukenafval is. Zowel in absolute als in relatieve hoeveelheden zien we dat de hoeveelheid restafval vermindert. Hetzelfde geldt voor de hoeveelheid organisch afval dat terechtkomt bij het restafval. In het kader van de transitie naar een circulaire economie is dat een goed teken.
Waar willen we naartoe?
In een circulaire economie streven we er in de eerste plaats naar om afval te voorkomen door het gebruik van producten te maximaliseren. Waar voedselafval onvermijdelijk is, wordt er gekeken naar manieren om dat afval te valoriseren.
Door een beter inzicht te krijgen in de hoeveelheden afval die momenteel niet gescheiden ingezameld worden, weten we beter op welke vlakken er nog extra inspanningen nodig zijn.
Wat meet deze indicator?
Deze indicator geeft weer hoeveel voedselresten er bij gezinnen niet gescheiden worden ingezameld en dus terechtkomen bij het restafval. Dat aandeel is de voorbije jaren al geslonken maar er is nog ruimte voor verbetering.
De gegevens worden verzameld door OVAM die hier op periodieke basis onderzoek naar voert. In 2021 is de meest recente studie van start gegaan maar die gegevens zijn nog niet bekend. De meest recente gegevens waarover we momenteel beschikken gaan terug tot 2013/2014.