Energie-efficiëntie van gebouwen

Deze indicator geeft een indruk van de energie-efficiëntie van gebouwen tijdens hun gebruiksfase. Die efficiëntie wordt bepaald op basis van het Energieprestatiecertificaat (EPC), dat ons meer vertelt over de benodigde energie om te kunnen voldoen aan de behoeften.

313 kWh/m²

In 2023 bedroeg de gemiddelde score van ingediende EPCs 313 kWh/m². Deze waarde daalt al een aantal jaren.

Wat zien we?

In de onderstaande grafiek wordt de gemiddelde EPC-score van wooneenheden weergegeven voor het betreffende jaar van indiening. In vergelijking met 2013, het oudste jaar waarvoor VEKA gegevens beschikbaar heeft, zien we een gestage verbetering van de energie-efficiëntie bij alle woningtypes die doorheen de jaren te koop of te huur werden aangeboden. In 2023 bedraagt de gemiddelde waarde 313 kWh/m², een verbetering van 21% ten opzichte van 2013.Waar willen we naartoe?

Tegen 2050 streeft de Vlaamse overheid naar een gemiddelde EPC-waarde van 100 kWh/m². Deze daling zal bereikt worden door verbeterde isolatie en duurzamere energiebronnen. In de context van de circulaire economie transitie weten we dat de energievraag van gebouwen een grote impact heeft op materiaalverbruik. Evenwel is er ook een grote materialenvraag verbonden aan bouwen en renoveren. Het is dus belangrijk dat er doordachte keuzes gemaakt worden voor materialen en technieken om de milieu-impact gedurende de levenscyclus van een gebouw te verminderen en mogelijkheden voor hergebruik en recyclage maximaal open te houden. Het beleidsprogramma Op weg naar Circulair Bouwen stelt voorop dat tegen 2030 een kwart van de gebouwen ontworpen of gerenoveerd wordt volgens de principes van circulair bouwen.

Wat meet deze indicator?

De EPC-score, oftewel de energieprestatiecertificaatscore, vertegenwoordigt het berekende energieverbruik per jaar per vierkante meter bruikbare vloeroppervlakte. Sinds 2008 is het verplicht om een EPC op te stellen bij de verkoop of verhuur van bestaande woningen en appartementen. De gegevens zijn afkomstig van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).

Ontdek meer topics

Gemiddelde leeftijd van gebouwen
58,8 jaar

Gemiddelde leeftijd van gebouwen

Deze indicator geeft de gemiddelde leeftijd van gebouwen in Vlaanderen weer.
Gebruiksefficiëntie van de woonoppervlakte
0,24 - 7,6 m² / m² perceel

Gebruiksefficiëntie van de woonoppervlakte

Deze indicator geeft aan hoeveel bewoonbare oppervlakte een gebouw biedt ten opzichte van het perceel dat een gebouw inneemt....
Aantal sociale woningen
157 504 sociale woningen

Aantal sociale woningen

Deze indicator geeft aan hoeveel sociale woningen beschikbaar en verhuurd zijn in Vlaanderen.
Aantal renovaties
21 077 vergunningen

Aantal renovaties

Deze indicator toont het jaarlijkse aantal renovatievergunningen voor residentiële en niet-residentiële gebouwen.
Recyclagegraad van bouwmaterialen
96%

Recyclagegraad van bouwmaterialen

Deze indicator biedt meer inzicht in de recyclagegraad van bouwmaterialen.