Wat zien we?
In absolute cijfers is de uitstoot van personenvervoer hoger dan die van goederenvervoer. We moeten hier echter opmerken dat de uitstoot veroorzaakt door het personenvervoer relatief stabiel blijft (met af en toe een kleine stijging of daling) terwijl de uitstoot van goederenvervoer gestaag blijft stijgen. De grootste stijging was zichtbaar tussen 2012 en 2018, met een algemene stijging van 14% tussen 2010 en 2018. De stijging van de uitstoot door goederenvervoer is groter dan die door personenvervoer. Dat kunnen we toeschrijven aan de economische evolutie aangezien die gepaard gaat met meer goederenvervoer, en vooral met een toegenomen gebruik van bestelwagens en diesel. De trends op vlak van personenvervoer zijn dan weer verbonden aan, en lopen gelijk met, die in het aantal personenkilometers.
Waar willen we naartoe?
In een circulaire economie streven we naar een zo beperkt mogelijk materialengebruik en een zo laag mogelijke uitstoot. Broeikasgasuitstoot als gevolg van brandstofverbruik is verantwoordelijk voor een groot aandeel van de globale koolstofvoetafdruk van de mobiliteit. Het doel is dan ook om de uitstoot als gevolg van brandstofverbruik te verminderen door over te schakelen naar milieuvriendelijkere voertuigen en het aantal voertuige zo mogelijk terug te dringen. Goederenvervoer zou bijvoorbeeld kunnen overschakelen naar trein- en watertransport, op voorwaarde dat de extra logistiek die daarvoor nodig is de voordelen niet opheft. Een andere mogelijkheid is de gebruiksintensiteit- en efficiëntie van wegvoertuigen te verhogen. Het doel van beide strategieën is namelijk een vermindering van het materialenverbruik per gereden kilometer (intensiteit) en een toename van het aantal passagiers of de lading (efficiëntie).
Wat meet deze indicator?
Deze indicator meet de impact van het brandstofverbruik in Vlaanderen op basis van de broeikasgasuitstoot, uitgedrukt in kiloton CO2-equivalenten. De gegevens over de hoeveelheid fossiele brandstoffen die gebruikt worden voor wegtransport in Vlaanderen zijn afkomstig uit het Milieurapport Vlaanderen (MIRA) en refereren naar de Vlaamse Energiebalans die op zijn beurt afkomstig is van het VITO. In deze gegevens werden zowel de voertuigen voor personentransport als die voor goederenvervoer opgenomen.