Wat zien we?
We zien dat de milieuprestaties van nieuwe auto’s in de voorbije jaren gestaag zijn gestegen. Dat is ook te zien aan de ecoscore die is toegenomen van 59,8 in 2010 tot 69,9 in 2020. Tegelijkertijd zien we dat de milieu-impact tussen 2019 en 2020 met 10% gedaald is, van 121g/km CO2 naar 108,4g/km CO2. De CO2-uitstoot is nog nooit zo laag geweest sinds het begin van de metingen. Deze verbetering valt te verklaren door een groter aandeel aan voertuigen die op alternatieve brandstoffen rijden (elektrisch, CNG, LPG of biobrandstoffen) en die nu 19% van het marktaandeel vertegenwoordigen. Een andere mogelijke verklaring is het lagere aandeel benzine- en dieselauto’s.
Waar willen we naartoe?
In een circulaire economie streven we eerst en vooral naar een kleinere materialen- en koolstofvoetafdruk. Bovendien, mogen verbeteringen op vlak van de materialenvoetafdruk geen impact hebben op de uitstoot.
Wat meet deze indicator?
De milieu-impact en ecoscores meten de algemene milieuprestatie van auto’s op basis van hun uitstoot tijdens de volledige levenscyclus. Deze indicator focust specifiek op nieuwe auto’s die op de markt komen omdat trends op deze manier beter zichtbaar zijn dan bij de volledige autovloot.
De ecoscore is een gewogen gemiddelde voor de milieu-impact. De score is samengesteld uit 3 factoren: de milieu-impact van de productie en de distributie, (50%), de luchtkwaliteit (40%) en de geluidsimpact (10%).De CO2-uitstoot die wordt geproduceerd tijdens het gebruik wordt in rekening gebracht voor de koolstofvoetafdruk. Ook andere vormen van uitstoot worden meegenomen bij de bepaling van de ecoscore. De gegevens voor deze indicator werden ter beschikking gesteld door Ecoscore dat beheerd wordt door het VITO.