Wat zien we?
In 2018 was de bouwsector verantwoordelijk voor de productie van 4.496.003 ton bouwafval. Het grootste deel daarvan (59%) was inert afval zoals tegels, bakstenen en dergelijke. In 72% van de gevallen is het onduidelijk hoe dit afval verwerkt werd (zie onderstaand taartdiagram).
In de grafiek hieronder zien we dat 96,9% van het bouwafval dat in 2016 gerapporteerd werd door OVAM, ook gerecycleerd werd. Bovendien blijft dit cijfer relatief constant doorheen de jaren. Niet alleen wat betreft recyclage maar ook op vlak van hergebruik en energierecuperatie.
Waar willen we naartoe?
Bouwafval wordt veroorzaakt door constructie- en afbraakwerken en gemeentelijke activiteiten. In een circulaire economie is het belangrijk dat deze materialen gerecupereerd worden om de vraag naar primaire grondstoffen te verminderen. Een groot deel van het bouwafval kan namelijk opnieuw gebruikt worden, zonder dat er nieuwe materialen moeten worden aangeboord.
We moeten wel rekening houden met de kwaliteit van gerecupereerde materialen aangezien dit ook een invloed heeft op het recyclagepotentieel. Hoe lager de kwaliteit, hoe vaker materialen gedowncycled of verbrand worden. In een circulaire economie streven we juist naar de omgekeerde beweging: materialen met een hoge kwaliteit en een voorkeur voor upcycling.
Wat meet deze indicator?
Deze indicator geeft aan hoeveel en wat voor bouwafval geproduceerd wordt in Vlaanderen. Daarnaast biedt hij meer inzicht in de recyclagegraad van dit afval en hun potentieel als secundaire grondstoffen. De gegevens zijn afkomstig van OVAM.