Wat zien we?
In de onderstaande grafiek wordt de gemiddelde EPC-score van wooneenheden weergegeven voor het betreffende jaar van indiening. In vergelijking met 2013, het oudste jaar waarvoor VEKA gegevens beschikbaar heeft, zien we een gestage verbetering van de energie-efficiëntie bij alle woningtypes die doorheen de jaren te koop of te huur werden aangeboden. In 2023 bedraagt de gemiddelde waarde 313 kWh/m², een verbetering van 21% ten opzichte van 2013.
Waar willen we naartoe?
Tegen 2050 streeft de Vlaamse overheid naar een gemiddelde EPC-waarde van 100 kWh/m². Deze daling zal bereikt worden door verbeterde isolatie en duurzamere energiebronnen. In de context van de circulaire economie transitie weten we dat de energievraag van gebouwen een grote impact heeft op materiaalverbruik. Evenwel is er ook een grote materialenvraag verbonden aan bouwen en renoveren. Het is dus belangrijk dat er doordachte keuzes gemaakt worden voor materialen en technieken om de milieu-impact gedurende de levenscyclus van een gebouw te verminderen en mogelijkheden voor hergebruik en recyclage maximaal open te houden. Het beleidsprogramma Op weg naar Circulair Bouwen stelt voorop dat tegen 2030 een kwart van de gebouwen ontworpen of gerenoveerd wordt volgens de principes van circulair bouwen.
Wat meet deze indicator?
De EPC-score, oftewel de energieprestatiecertificaatscore, vertegenwoordigt het berekende energieverbruik per jaar per vierkante meter bruikbare vloeroppervlakte. Sinds 2008 is het verplicht om een EPC op te stellen bij de verkoop of verhuur van bestaande woningen en appartementen. De gegevens zijn afkomstig van het Vlaams Energie- en Klimaatagentschap (VEKA).