Wat zien we?
In 2022 werden in Vlaanderen 21 077 renovatievergunningen verstrekt. Van deze vergunningen was 88,8% bestemd voor de renovatie van residentiële gebouwen. Dit cijfer schommelt sinds 2010 rond de 20 000 renovatievergunningen, behoudens een dip in 2017 en een piek in 2021 in de hoeveelheid vergunningen voor residentiële renovaties.
Waar willen we naartoe?
Renoveren is een circulaire strategie: door te renoveren krijgen bestaande gebouwen een langere levenscyclus waardoor materialen langer in gebruik blijven. Bovendien zorgen renovaties voor energie-efficiëntere gebouwen (bv. op vlak van verwarming). Toch is het belangrijk dat renovaties doordacht worden uitgevoerd voor wat betreft materiaalkeuzes: het energie-efficiënter maken van woningen vergt immers de nodige bouwmaterialen zoals onder andere isolatiematerialen. De keuze voor milieuvriendelijke opties en het incalculeren van mogelijk hergebruik van bouwmaterialen kunnen ervoor zorgen dat de materiaal- en milieu-impact van renovaties minimaal gehouden worden.
Wat meet deze indicator?
Deze indicator geeft aan hoeveel renovatievergunningen er in Vlaanderen werden afgeleverd. De gegevens zijn afkomstig van Statbel. Niet alle renovaties zijn evenwel vergunningsplichtig, waardoor bovenstaande cijfers niet het volledige beeld weergeven. Anderzijds kan een renovatieproject ook een nagenoeg volledige sloop- en heropbouw van een gebouw inhouden: terwijl dit in een aantal gevallen zeker de meest zinvolle piste kan zijn, valt een dergelijke aanpak niet onder de idee om materialen zo lang mogelijk in gebruik te houden.