Wat zien we?
De onderstaande grafiek illustreert het waterverbruik in de landbouwsector in Vlaanderen. In het jaar 2019 werd in totaal 66,2 miljoen m3 verbruikt. Diep grondwater werd in 2019 het meest aangewend, goed voor 42% van het totale verbruik, gevolgd door hemelwater met 27%. Er is een opwaartse trend zichtbaar, met een stijging van 28% tussen 2011 en 2019. De onttrekking van diep grondwater, de minst duurzame waterbron, bereikte in 2019 een waarde van 27,88 miljoen m3, een stijging van 25% ten opzichte van 2011.
In relatieve zin blijft het duurzame verbruik rond de 39% schommelen.
Waar willen we naartoe?
In een circulaire economie willen we het verbruik van grondstoffen minimaal houden. Water is onderdeel van een natuurlijke kringloop en wordt in principe hernieuwd, maar als de onttrekking groter wordt dan de natuurlijke aanvulling van de voorraden raken we in de problemen. Variaties in weersomstandigheden maken het evenwel moeilijk om de trend te interpreteren louter in termen van circulaire economie: bij droogte is er meer water nodig om in de landbouwproductie te blijven voorzien.
Wat meet deze indicator?
Deze indicator geeft het waterverbruik in de Vlaamse landbouwsector weer en identificeert de bronnen van dit water. De gegevens zijn afkomstig van het Agentschap Landbouw en Zeevisserij van de Vlaamse Overheid. Het aandeel duurzaam verbruik wordt berekend door de totale hoeveelheid regenwater, 80% van het oppervlaktewater en 50% van het ondiepe grondwater bij elkaar op te tellen en dat cijfer vervolgens te delen door het totale waterverbruik.