Wat zien we?
Tussen 2010 en 2021 nam het aantal jobs in circulaire bedrijfstakken met 15% toe tot 44949. De toename deed zich vooral voor in de periodes 2009-2012 en 2015-2019, toen een piek bereikt werd. Over de hele periode lag de toename hoger dan die van de tewerkstelling in de hele economie (9%). Jobs in circulaire bedrijfstakken maken 1,6% uit van het totaal aantal jobs in Vlaanderen.
Het onderhoud van motorvoertuigen was in 2021 de grootste circulaire bedrijfstak (39,3%), gevolgd door de verwerking van afval (27,2%) en herstellingen (18,3%).
Waar willen we naartoe?
Het is niet evident om een circulaire job te definiëren en af te bakenen, aangezien geen enkele job volledig circulair is en veel jobs ten dele verschillende aspecten van de circulaire economie bevatten. Daarnaast vinden herstelwerkzaamheden (repair cafés), deelinitiatieven (materiaalbibliotheek) en tweedehandstransacties vaak plaats in de informele economie en worden ze niet meegenomen in cijfers gebaseerd op bezoldigde tewerkstelling binnen sectoren. Belangrijker dan de absolute cijfers zijn de trends, die een indicatie weergeven van de mate waarin de transitie naar de circulaire economie potentieel inhoudt op vlak van jobcreatie.
Wat meet deze indicator?
Deze indicator toont het aantal jobs in de Vlaamse economie dat binnen de NACE-sectoren valt die door CE Center werden geclassificeerd als circulaire bedrijfstakken. Het betreft banen in sectoren die zich richten op reparatie, afvalbeheer, verhuur en leasing, onderhoud van motorvoertuigen, tweedehands goederen en de restauratie van gebouwen. De gegevens zijn afkomstig van Statistiek Vlaanderen, die op basis van RSZ-gegevens de aantallen bezoldigde jobs binnen de circulaire bedrijfstakken heeft berekend.