Wat zien we?
Doorheen de jaren wordt ongeveer 96% van het bouw- en sloopafval gerecycleerd in België. We kunnen aannemen dat het cijfer voor Vlaanderen gelijkaardig is.
Waar willen we naartoe?
Bouwafval wordt veroorzaakt door constructie- en afbraakwerken en gemeentelijke activiteiten. In een circulaire economie is het belangrijk dat deze materialen gerecupereerd worden om de vraag naar primaire grondstoffen te verminderen. Een groot deel van het bouwafval kan namelijk opnieuw gebruikt worden zonder dat er nieuwe materialen moeten worden aangeboord. De kwaliteit en samenstelling van de stromen staat evenwel in verhouding tot de hoogwaardigheid van de volgende toepassing ervan. In een circulaire economie proberen we downcycling zoveel als mogelijk te vermijden. Er zijn op dit moment maar weinig data beschikbaar om de hoogwaardigheid van de herinzet van materiaalstromen uit constructie- en afbraakwerken in kaart te brengen.
Wat meet deze indicator?
Deze indicator geeft de recyclagegraad van bouw- en sloopafval van België weer. De gegevens werden ontvangen via de OVAM, gebaseerd op data van Eurostat.